Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Čaven (Mala Gora), južna stena

Avtor opisa

Ivan Pepelnjak

Usmerjenost stene jug
Čas dostopa 1 h
Več informacij [ Dostop ] [ Vodniček Avtor: Ožbej Marc  ][ Fotografija Avtor: Tina di Batista  ]
Dostop
Srednječavenska pot vas s parkirišča pod Predmejo pripelje do velikega melišča vzhodno od stene. Od tam spust po melišču pod steno.

Smeri v zgornjem delu

Fotografija stene/smeri

Fotografija stene/smeri

roza srednječavenska, rdeča smer vzpona, bolj temno rdeča spust

Pregled težavnosti

5a ... 5c+
4
V- ... V+ VI- ... VI+
3 1

Smeri

Komentarji

Včeraj 7.5 sem se po dolgi želji le odpravil pogled te stene - seveda brez vrvi in sam. Šel sem peš do melišča se spustil skoraj do roba dol - na spodnjem balkončku (travčka in bor)sem zavil v steno in skrajno D plezal gor (najprej en kamin), potem po stopničastem terenu malo bolj D od Jernejeva smeri. Cel čas lepo, lahko, dobra skala 2ka/slaba 3ka.
Ko sem prišel do steze, pa nisem šel direkt gor (prvi skok sem že splezal, drugi za brez vrvi sem malo pocvikal in se spustil po žlebu) nazaj in z melišča sem šel direktno gor v nekakšen zatrep. Od tam pa direkt gor lepa plezarija direkt čez steno 2ka (nekje celo dolomit, ne le apnenc). Tam prišel ven, ko se plezarije drugih smeri konča. Plezarijo podaljšal še na stranski greben (200m D), dol pa še še kakih 200m proti Predmeji, kjer sem se spustil direktno dol mimo čudovitih Dolomitskih špičakov (ena igla je nabita cca 20m špičak, podoben Sviječi iz Vranjske Drage) - spust enkratno pravljičen, še lepši kot za gor plezarija).
Danes 8.5 pa sem šel s Čičotom po srednječavenski kakih 200m in potem sledila nekim oznakam in možicem D gor v grapo: začetek po lepi grapi Ika, potem pa grejo ti možici direkt v strmo grapo (klin). Ker sva bila brez vsega sva šla naprej in potem kakih 200m bolj desno preplezal eno grapo, ki se je spremenila v grebenček (IIka) - čudovito divji teren, ven prišla na Črnih Skalah.
Ve kdo kaj več od tej "stez" ki je označena z rdečimi pikami in možici in gre direkt v težko grapo???

stojan mervič, 8.5.2018 20:27:02


Danes sem v steni srečal tri lepe modrase.
Drugače pa super skala, super smeri. Samo so bolj za pozimi.

Jan Podgornik, 9.4.2009 17:40:43


Potem, ko je bila smer nekakjkrat splezana je ugotovljena pomankljivost na skici smeri v prvem raztežaju. V prvem raztežaju je preveč povdarjena prečka v desno, ki te zvabi v kamin na desni (IV-IV+). V originalu pa gre smer čez "radiatorje" sredi katerih je polica (V-). Vidno tudi iz pripete fotografije, ki so jo posneli v oblanem AO. Skušali bomo čimprej namestiti "usmerjevalno" varovalni klin. Ožbej

Ožbej Marc, 29.6.2007 11:05:12


Lepši pristop do smeri je če se po makadamski poti peljemo do plazu slano blato in potem imamo cc 15 minutni vzpon po lovski stezi do melišča in s tem do vstopa v smer.

Robert Kovac, 31.5.2007 16:24:50

| | | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.