Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Cres - Babina


Fotka lokacije plezališča - pogled s sedelca par minut pod vrhom Babine

Skica dostopa do plezališča - popravek skice iz vodnička Croatia (popravki so rdeči)

Pregled težavnosti

4a ... 4c+ 5a ... 5c+ 6a ... 6b+ 6c ... 7a+
3 6 6 1

Smeri

Komentarji

Mikro-lokacijo plezališča je težko najti. Do sedelca, ki je med vrhom Babine in izrazitim skalnim čokom, se da najti. Od sedelca naprej pa je težje. Tudi skica v Čujićevem vodničku Croatia ne pomaga zelo, saj je v tem detajlu zavajajoča.

Zgoraj sem prilepil fotko lokacije plezališča (gledano od sedelca) ter popravljeno skico (ki sem jo javil tudi Čujiću - čeprav v zadnjih izdajah Croatie tega plezališča ni več v vodničku). Tukaj podajam še opis.

Ko prideš do omenjenega sedelca med vrhom in skalnim čokom (do sem 30-40 minut), lahko zagledaš plezališče: v smeri skoraj točno proti jugu zagledaš skalni vršič, katerega vrh je nižji od sedelca. Od sedelca do plezališča je nekako 500 m zračne razdalje oz slabih 10 minut hoje, večinoma (razen na koncu) v blagem spustu. Od sedelca kreneš nekako po izohipsi kakih 20 metrov, nato pa dol po "melišču" in proti gozdičku. Tam se ti z leve priključi škarpa. Ključen je prehod skozi škarpo (luknja oblike U v škarpi). Potem se kar nekaj časa spuščaš ob škarpi (škarpa je sedaj na desni), dokler ne najdeš izrazite potke, ki blago levo zavije čez "travnik", se prebije še čez eno škarpo, nato zravna in potem krene rahlo navzgor proti plezališču. Skupaj 40-50 minut.

Letos orientacijo olajšujejo možici. Ko lokacijo plezališča poznaš, pa lahko nanj dostopaš tudi po krajšnici južno od skalnega čoka (od zadnjega izrazitega levega okljuka pod skalnim čokom desno in čez hrbet do U luknje v škarpi). Za prvi pristop pa vsekakor priporočam zgoraj opisano in skicirano različico severno od skalnega čoka.

Še ena malenkost: Za parkiranje priporočam kar prostore tik ob glavni cesti, ob križu (vožnja navzgor po betonski cestici, s katero si sicer prišparaš 5 minut hoje, se zdi "malo na silo").

Peter Pehani, 11.8.2017 14:21:43


Dostop do plezališča precej skrajšaš, če na izrazitem levem okljuku (pri kamniti škarpi 5min pod vrhom - možic) kreneš po slabo vidni stezici desno preko roba (možici), se malo spustiš in spet malo vzpneš pod steno (vse nekako v ravni liniji).

raf kolbl, 21.7.2013 17:45:50


Lušno plezališče, če se nahajaš na Cresu. Poleti je dopoldne senca, kar res prija. Je pa res malo daljši dostop (vsaj pol ure) in je potrebno malo iznajdljivosti da plezališče najdeš - tudi s pomočjo Hrvaškega vodnička. Nekaj smeri je grdih, vendar pa jih je nekaj tudi precej lepih.

Gregor Skok, 13.9.2007 1:13:54

| | | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.