Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Podraška Tura, jugozahodna stena

Avtor opisa

Ivan Pepelnjak

Usmerjenost stene jugo-zahod
V jugozahodni steni Podraške ture je množica uživaških krajših in daljših alpinističnih smeri. Nekatere so delno opremljene, v drugih boste našli samo kakšen star klin. Metulji in gurtne bodo prišli vedno prav.

Dejan Koren je nekoč sestavil odličen spletni vodniček po tem področju ki žal ni več dostopen, zato smo namesto povezav na njegov vodniček objavili fotografije stene z vrisanimi smermi na plezanje.net.

Avtorja fotografij in spiska smeri sta Marko Fabčič in Dejan Koren.
Dostop
Dostop do smeri okoli Miklava: parkiraj na velikem parkirišču nad Gradiščem, nato po markirani poti do Miklava. Za leve smeri malce pred cerkvico zavij na eno od ozkih stezic levo v gozd.

Dostop do smeri okoli Velike Drče: s ceste na Nanos zavij levo na makadam proti Miklavu, parkiraj ob cesti nekje v bližini Velike Drče, nato po melišču navzgor.

Sestop s Podraške ture: z vrha (ogromna kovinska plošča) po stezi navzdol do gozda, za ruševinami na robu planote najdi stezo ki zavije v desno proti ogromni poseki (originalna pot je vodila naravnost ob robu, tam je zdaj vse zaraščeno). Na poseki ujemi markirano pot Gradišče - Abram, po tej sestop v dolino.

Sestop z Velike Drče: po stezi ob melišču (začetek steze je dobro viden na vrhu Drče).
Pozor!
Na območju Podraške in Gradiške ture rastejo rastline, ki vsebujejo snovi, ki povzročajo preobčutljivost kože na sonce. Po izpostavljanju soncu dobimo na koži rožnato rdeče izpuščaje z mehurji. Domnevno gre za Navadni Rebrinec (Pastinaca Sativa L), ki vsebuje snov furanokuramin, ki povzroča fitofotodermatitis oziroma preobčutljivost kože na sonce. Reakcija na koži je lahko vidna šele po nekaj dneh.
Plezalci in alpinisti so tem rastlinam še posebej izpostavljeni v spomladanskih in poletnih mesecih, ko roža cveti, jeseni in pozimi pa je nevarnost opeklin manjša oziroma je ni. V vsakem primeru pa je dobro imeti oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami.

Tone Golnar, 24.11.2014 21:04:13


Desne smeri nad Miklavom - prednje

Pregledna fotografija stene

Desne smeri nad Miklavom - Spisek smeri

Velika Drča - Desne

Spodnje smeri nad Miklavom - pogled z desne

Leve smeri nad Miklavom - Spisek smeri

Velika Drča - Pregled

Velika Drča - Božje table

Leve smeri nad Miklavom

Spodnje smeri nad Miklavom

Desne smeri nad Miklavom - zadnje

Spodnje smeri nad Miklavom - Spisek smeri

Velika Drča - Leve

Velika Drča - Spisek smeri

Pregled težavnosti

4a ... 4c+ 5a ... 5c+ 6a ... 6b+
19 10 4
III- ... III+ IV- ... IV+ V- ... V+ VI- ... VI+ VII- ... VII+
5 19 9 2 3

Smeri

Komentarji

V plezalnem vodniku Kraški rob sem pri opisu plezališč opazil, še nekaj novih smeri, ki na Plezanje.net niso vpisane. Torej kar vem so med Gradiško in Podraško turo še ene stene in grebeni. V knjigi sta opisani smer Belissima, ki je kratka in prav vmes med obema Turama. Smer Kokošja juhca pa gre blizu zadnjih plošč in se na vrhu zdrži z J razom Podraške ture. Včeraj sem šel še malo bolj L od Kokošje Juhce direktno gor do roba: začetek 2kica, vmes veliko hoje, na vrhu spet plezanje po lepem grebenčku, ki se konča (njegov skalnat del) cca 50m pod robom. Za dol šel po grebenu Belissima in čeprav je greben neizraizit si zasluži to ime! res je kar nekaj čudovitih skal in uživaškega plezanja.

stojan mervič, 22.3.2020 10:05:17


Žal mi je, da odgovarjam malo pozno. Ne glede na rastlino, je pametno imeti dolge rokave, vsaj od pomladi do jeseni. Trenutno rastline še niso aktivne, a tudi to ne pomeni, da s tesnim stikom s kakimi travami ne moremo dobiti reakcije. Meni se je zadeva odlično zacelila po mesecu in pol, še posebej po kopanju v morju in sončenju. Tudi pozna se mi ne. Pri hčerah pa je zadeva trajala dlje in se je eni na vratu poznalo še po šestih mesecih.

Tone Golnar, 31.3.2015 12:41:43


Mene je tudi opekla tale rastlin. Zato sem malo raziskal. Povzročiteljev je lahko več, poleg pastinaka tudi vinska rutica, ki raste tu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Phytophotodermatitis#Common_causes

Miroslav Repar, 22.6.2014 11:58:35


Lahko potrdim iz prve roke. Oziroma iz leve in desne :D, na katerih so po slabem mesecu še vedno dobro vidni sledovi številnih opeklin (prav tako soplezalca). Zelo neprijetno, še posebej v pregibu komolca, vse skupaj pa se celi zelo počasi. Pa še grdo izgleda in menda še nekaj časa bo. Sam je bila pa luštna plezarija v Kratki uri in Stebru ure :) . Brez dolgih rokavov pa nikoli več...

Matjaž Tavčar, 16.6.2014 13:49:04


Spoštovani Tone Golnar!

Ali se je to pri komu pojavilo, ali gre za epidemijo, ker snovi, ki jih omenjate so v grenivkah in so znano kontaindikativne z mnogimi zdravili, seveda ob zaužitju grenivkinega soka?

Primož Auersperger, 14.6.2014 21:04:27

| | | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.