Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Urbasova skala

Avtor opisa

Damjan Gruden

Usmerjenost stene jug
Čas dostopa 0,1 h
Urbasova peč je manjše plezališče nad Dovjim, v katerem je možno plezati tudi v jesenskem in zimskem času.

Smeri so podobne smerem v gorah. Tudi nevarnosti so podobne (odlom oprimka, odlom stopa, ...), zaradi česar pri plezanju priporočam uporabo čelade.

Kratka zgodovina plezališča

Alpinistično šolo AO Mojstrana smo organizirali od 14. 9. 1989 do 18. 5. 1990. Izpite za naziv športni plezalec so opravili: Saša Klincov, Peter Klofutar, Klavdija in Peter Mlekuž. Pripravnici pa sta postali Erika Brojan in Martina Čufar.

Takrat smo za vaje potrebovali plezalni vrtec, ki bi bil uporaben tudi v jesenskem in zimskem času. Začeli smo z urejanjem Urbasove skale. Najprej smo na klasičen način opremili Lojtro. Pri delu so sodelovali člani AO Mojstrana: Jernej Brežan, Martin Čufar, Brane Pečar, Dušan Polajnar in tečajniki. Kasneje je Peter Mlekuž opremil smeri Mali Princ in 4 letni časi, ki sta zaradi svoje težavnosti športni smeri. Tema smerema se je pridružila še Nirvana. Tudi Miha Pintar in Aleš Šifrar sta v zahodni steni opremila zahtevno smer.

Za potrebe tehničnega plezanja sem opremil smer Tehnika 90. Tako smo dobili še eno tehnično smer. Prvo sta v sedemdesetih letih naredila Miha Smolej in Janez Dovžan pred odpravo v Yosemite za potrebe treninga. Janez in Miha sta bila med prvimi plezalci v teh stenah.

V letošnjem letu sva z Anžetom že kmalu spomladi prišla na idejo, da bi ponovno opremila kakšno smer. Najprej sva za dovoljenje o čiščenju skale prosila predsednika pašne skupnosti Dovje Maksa Klinarja. Dovoljenje sva dobila pod pogojem, da bova ohranila naravo v takem stanju, kot je bila.

Začela sva s čišenjem vzhodnega dela skale. Najprej je bilo potrebno očistiti grmičevje, nato je sledilo čiščenje kamenja in tudi večjih skal. Po tem delu sva šele začela z iskanjem in nameščanjem sidrnih klinov. Te sva dobila skupaj z motorno vrtalko od AO Mojstana. Tako je nastalo prvih devet smeri.

Ob koncu bi se za pomoč in razumevanje zahvalil: Pašni skupnosti Dovje, AO Mojstrana in Komisiji za športno plezanje pri PZS, ki je prispevala sidra in kline.

Dušan Polajnar, Dovje, 12. 10. 2003
Dostop
Skozi Dovje se odpeljete proti Blažčevi skali, parkirate 100 metrov za mostom čez Mlinco (tam je tudi mala hidroelektrarna), do plezališča je še 5 minut dostopa.

Levi del sektorja (A)

Desni del (B)

Pregled težavnosti

4a ... 4c+ 5a ... 5c+ 6a ... 6b+ 6c ... 7a+ 7b ... 7c+
11 8 7 7 3

Smeri

Komentarji

Nove smeri od Nirvane dalje:
16.Ripeča zlatica 5c+ 20m
17.Šopasti repušnik 4a 20m
18.Lepi čeveljc 4c 20m
19.Narcisa 4a
20.Jeglič 3a

Žiga Tarandek, 14.8.2020 22:44:32


Na levi strani od smeri Lojtrca so še (vsaj) 3 nove lažje smeri (po "dovških ocenah" cca. 4c), ki bi jih bilo smiselno vpisati, poimenovati in oceniti. V vpisu manjka tudi smer Ripeča zlatica, ki se nahaja poleg smeri Nirvana (po desnem razu).

Timotej Rajgelj, 4.5.2020 10:54:39


Za Nirvano v sekturju A je še ena smer, Ripeča zlatica. Kakšna je bazna ocena?

Miroslav Repar, 6.8.2017 9:23:44


Plezalci so smeri v Urbasovi peči ocenili z alpinističnimi (UIAA) ocenami (glej skice plezališča), za pretvorbo v francoske ocene je bila uporabljena tabela, ki je bila nekoč objavljena na spletišču UIAA. Če se vam zdijo ocene smeri precenjene, jih lahko seveda takoj znižate s pomočjo povezave "Oceni smeri" na dnu strani.

Urednik strani, 15.8.2009 12:35:04

| | | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.