Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Veliki vrh na Dleskovški planoti, jugozahodna stena

Avtor opisa
Tone Golnar

Usmerjenost stene jugo-zahod
Čas dostopa 1,25 h
Na jugovzhodnem pobočju Velikega vrha je zanimiva, 150 metrov visoka monolitna in položna stena, ki je prepredena z žlebiči. Plezanje tukaj ni zahtevno, ponuja obilo oprimkov in skalnih lukenj (ušes) v izredno čvrsti skali, kjer si lahko uredimo varovanje. Občutek je podoben kot pri plezanju v Paklenici, le da si smeri lahke, primerne tudi za čiste začetnike. V steni zaenkrat še ni klinov, ob uporabi le-teh pa bi lahko plezali smeri, ki bi presegale VI stopnjo.
Dostop
S parkirišča krenemo po poti mimo Podvežaka proti Korošici. Za Inkretom zavijemo pri smerokazu desno po poti proti Kocbekovi koči in kapeli na Molički peči. Najprej se malo spustimo, nato se vzpnemo na sedlo. Tukaj zavijemo desno po nekoliko slabše označeni poti proti Sedelcu in Dleskovcu. Po 5 minutah opazimo smerokaz, ki nas usmerja levo na Veliki vrh. To pot lahko kasneje uporabimo za sestop z vrha (možici). Nadaljujemo še malo okoli roba do naslednje grape in naprej do izrazitega skalnega podstavka, kjer je vstop v smeri. Od parkirišča 1 ura 15 minut.

Sestop
Z vrha se spustimo po že omenjeni markirani poti, 20 min.

Lahko pa sestopimo tudi po Sestopni smeri ali po Grapi. Nadaljujemo po grapi poševno levo navzdol 100 m, nato prečimo vodoravno levo (gledano navzdol) 20 m skozi ruševje v drugo grapo. Po njej sestopimo do dna, kjer nas pričaka ruševje. Na desnem delu zakoračimo v ruševje in se po njem spustimo poševno proti desni 10 m do grapice. Še malo navzdol in že smo na slabo označeni poti. Tukaj desno in naprej v obratni smeri kot pri dostopu. Od vrha stene 45 min

Najbolj eleganten in lahek sestop pa je opisan med komentarji za smeri od 1 do 5. Za sestop nazaj pod steno (pod najnižji del) porabimo 15 min.

Skica stene

Smeri v osrednjem delu stene in sestop izpod stene

Smeri v levem delu

Poti, dostopi in sestopi

Smer čez plošče

Smer Čez plošče

Sestopna smer

Potek smeri v zgornjem delu osrednje stene

Pregled težavnosti

4a ... 4c+ 5a ... 5c+ 6a ... 6b+
10 3 1
III- ... III+ IV- ... IV+ V- ... V+ VI- ... VI+
7 10 3 1

Smeri

Komentarji

Veliki vrh – smeri v levem delu

Dostop: Po markirani poti s planine Podvežak mimo planšarije in dalje do razcepa poti (odcep za Moličko planino, 45 min). Desno proti Molički planini in na prvem odcepu desno, po markirani poti za planino Ravne in Dleskovec. Preden se pot začne strmo spuščati zavijemo levo med ruševjem in proti desni navzgor iščoč prehode, dokler ne pridemo do grape. Po njej navzgor do stika z zgornjo markirano potjo. 50 m desno po njej in levo navzgor v grapo. Malo po njej in desno na polico. Tukaj je vstop smeri v desnem delu stene, skupaj 1.15 h. Za smeri v levem delu nadaljujemo po grapi navzgor.

Sestopimo levo po stečinah in na najlažjem delu vodoravno čez dve strmejši skalni pobočji. Nato zavijemo navzdol in po travnatem pobočju pod skalami do roba grape. Po njej navzdol mimo vstopa v smeri. 25 min.

Smeri od 1, 2, 3 in 5 sva plezala 30. 8. 2014 Oto Brglez in Tone Golnar. Lahko, da je bila katera preplezana že prej. Na vrhu drugega raztežaja, desno od smeri Steber (5) je zabit klin. Smeri (od 2-5) smo po nekaj ponovitvah popolnoma opremili z zankami, ki smo jih namestili v skalna ušesa. Zanke služijo za vmesno varovanje, hkrati pa nam olajšajo orentacijo.
Pri direktnem vstopu v Steber (V-) je priporočljivo med 5 in 10 metrom uporabiti za vmesno varovanje manjši zatič in manjši metulj. Verjetno pa bi se dalo zabiti tudi klin. Priporočamo se, da ga pustite zabitega.
Smer 4 (Samotna smer) je prvi plezal Tone Golnar 22. 1. 1989, 30. 8. 2014 pa sva jo ponovila z določenimi popravki prej omenjena plezalca. Smer sva poimenovala Mala šola.


Tone Golnar, 27.7.2016 19:29:27

| | | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.