Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Krk - Belove stene

Avtor opisa
Tomaz Kosir

Čas dostopa 0,5 h
Več informacij [ Vodniček Avtor: Tomaž Košir  ]
Plezališče se nahaja v idiličnem okolju pod najvišjim vrhom na Krku - Obzovo. Odprto je bilo spomladi 2011. Ime je področje in posledično plezališče dobilo po legendi o kralju Belem, ki se je menda nekoč v amfiteatru pod stenami skrival pred Turki.

V stenah, ki se dvigajo nad velikim travnatim platojem in meliščem na levi, prevladujejo smeri po ploščah in manj izrazitih previsih. Potekajo po večinoma odličnem in ostrem apnencu, opremljene pa so podobno kot v drugih baščanskih plezališčih, torej rekreativnim plezalcem prijazno, brez pretirano adrenalinskih razmakov med svedrovci. Na vrhu večine smeri so verige z vponko, včasih pa le z rinko, kar zahteva prevezovanje. Vsa oprema je iz nerjavečega materiala. Sektorji so obrnjeni na različne strani, zato je plezanje mogoče preko celega dneva, tudi poleti, saj je za ta področja značilen popoldanski »prepih«, ki povleče po Baščanski dolini in pomaga pri ohlajanju. POZOR! Trenutno je plezanje in urejanje smeri dovoljeno le v levem delu (glej sliko spodaj)! Pred in po morebitnem opremljanju novih smeri, kjerkoli v Baščanski kotlini, nas prosim kontaktirajte na [email protected]

Več informacij o plezališču, aktualen vodniček v PDF formatu in zadnje novice o plezanju v okolici Baške, boste našli na naslovu http://www.climbinbaska.com.
Dostop
Dostop poteka po lepi markirani poti. Ob zmerni hoji do travnatega platoja pod stenami pridemo v 30 minutah. V najtoplejših poletnih dneh je vzpon lahko zelo naporen, saj vodi po vročih sončnih pobočjih, a tudi temu se je moč izogniti, če sa pod steno odpravimo dovolj zgodaj ali pozneje popoldan. S seboj je, še posebej poleti, priporočljivo vzeti dovolj pitne vode!

Belove Stene

Brsljanov

Pregled težavnosti

4a ... 4c+ 5a ... 5c+ 6a ... 6b+ 6c ... 7a+
3 21 14 4

Smeri

Komentarji

Projekti P1 i P2 u sektoru F su zatvoreni. Ostali projekti su otvoreni. Tko popne neka mi javi.

Alen Sindicic, 19.7.2021 22:50:04


Sektor Sugar Cup bi moral biti glede na vodniček označen s C2, saj sektor D, ki je nasproti C2 in levo od E, namreč še ni navrtan.

Jernej H., 22.6.2020 8:49:07

| | | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.