Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Prtovč

Avtor opisa
Betka Galičič

Čas dostopa 0,5 h
Prtovč je sicer najbolj znano izhodišče za Ratitovec. Parkiramo na urejenem parkirišču pred vasjo (ob cesti ali okrog cerkve, ob nedeljah v času maše je precej zasedeno).

S parkirišča se usmerimo nazaj v smer, od kjer smo prišli, ob tabli, ki označuje markirano planinsko pot na Jesenovec, prečkamo cesto in ves čas sledimo markacijam. Pot, ki je sprva kolovoz, gre najprej po ravnem, nato pa ob bolj ali manj strmem spuščanju preide v stezo, ki preči nad steno in na njenem levem robu (gledano v dolino) nadaljuje navzdol. Mi tu zavijemo desno pod steno, ki je že dobro vidna.

Zadnjih 50 m je še neutrjenih, priporočam primerno obutev. Prav tako je priporočljiva čelada (nad steno se včasih sprehajajo gamsi) in pa zaščita pred klopi.

Dostop cca. 20 minut, povratek vsaj kakšnih 5 minut več.

Stena je v gozdu, za senco na mnogih delih poskrbe drevesa, sonce poleti izgine po 16. uri. Ni primerno za mokra obdobja, za prijeten hlad poskrbi tudi nadmorska višina (cca. 700 – 800 m). Prevladujejo navpične plošče s slabimi stopi, ponekod je, kljub čiščenju, še precej prahu ali prsti.

Zaenkrat je odprt 1. sektor, ostali, ki mu slede desno navzdol, so še v delu.

Pri urejanju so pomagali domači plezalci iz Železnikov, še posebej si pohvalo zasluži Jaka Markelj, od ostalih pa velja omeniti še Dareta, Tanjo in dva Damjana. Plezališče je nastalo tudi v spomin Simona Jerama, prav tako domačega plezalca iz Železnikov, ki se je tragično ponesrečil lansko leto pri začetnih poskusih opremljanja.
Od 1.10.20 dalje je na Prtovcu obcina Zelezniki uvedla placljivo parkirisce, cena znasa 2 eur/dan. Priporocam upostevanje novegega sistema in opozorilnih tabel, redar bo verjetno kar redno pregledoval parkirisce. Lahko pa parkirate tudi v dolini ( na koncu Zeleznikov - Plensak ) in se po pohodniski poti povzpete do plezalisca, cca 30 min. Lp Jaka

pomembna informacija ( Rajko Zajc, 19. 10. 2020)

Jaka Markelj, 17.10.2020 6:06:07


Dostop do plezališča

Sektor 1 - skica smeri

Pregled težavnosti

5a ... 5c+ 6a ... 6b+ 6c ... 7a+ 7b ... 7c+
2 16 19 4

Smeri

Informacije o razmerah

Dostop do plezališča po markirani poti, ki je bil začasno težje prehoden zaradi sečnje, je bil urejen s strani Planinskega društva Želeniki ter je spet normalno prehoden. Lp Jaka

Jaka Markelj, 3.7.2020 13:16:03


Dostop do plezališča je trenutno otežen zaradi podrtega drevja na markirani poti tik nad plezališčem. Gosto naloženo drevje je pot popolnoma zabrisalo in obstaja nevarnost, da bi se kdo izgubil in padel preko plezališča. Ob poti navzdol se pri prehodu poseke držite leve.

Pot je spet normalno prehodna. (Zoran Mesec, 24. 10. 2020)

Zoran Mesec, 3.5.2020 21:41:33


Vse smeri, ki so bile do sedaj še nedokončane (P), so sedaj odprte za plezanje. Ocene za tiste iz sektorja B so že v bazi, v sektorju C pa sta to smeri Norci na liniji 6a+ in Vetra tih šepet 6c+.
Še naprej pa ostaja projekt Saško Romantik, odprt za vse.

Betka Galičič, 18.9.2012 20:48:12

| | | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.