Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Veliki vrh, zahodna stena

Avtor opisa

Ivan Pepelnjak

Usmerjenost stene zahod
Čas dostopa 0,5 h
Smeri od Kurje juhce do Prečenja se začnejo nad gozdom v levem delu stene. Smeri od Popka do Valčka so nad travnikom, Prepih, Adijo pamet in Belvi pa nekoliko bolj v desno.

Sestopite lahko po stezicah levo ali desno od stene (problematična orientacija), dosti enostavnejši je spust po vrvi po smeri Sanje neke gospodinje. Za spust zadostuje enojna 60-metrska vrv.

Skala je dobra do odlična, mestoma nekoliko krušljiva. Po dežju je večina stene hitro suhe, sonce obsije steno okrog 11h.
Dostop
Pred avtobusno postajo na Zgornjem Jezerskem zavijete desno na ozko asfaltno cesto v Makekovo kočno (planinski kažipoti Veliki Vrh/Čedca).

Za žičnico se asfalt spremeni v makadam, sledite najširši gozdni cesti, ki se v desno dviguje po pobočjih Velikega vrha.

Po nekaj kilometrih na razcepu gozdnih cest zavijete levo (navzgor), od tam še 500 metrov do velikega parkirišča. Parkirajte čimbolj ob robu, prostor uporabljajo za spravilo lesa!

Opomba: do poletja vas bo plaz čez cesto verjetno ustavil 500 metrov pred razcepom. Tudi pred plazom je manjše parkirišče.

Na začetku parkirišča ostro v levo zavije gozdna cesta (rdeče puščice). Po krajšem vzponu jo zapustite in zavijete desno na kolovoz, s katerega po približno 100 metrih zavijete levo na ozko stezico, ki vas pripelje pod steno. Pot je ves čas odlično označena z rdečimi puščicami ali črtami (140 višinskih metrov, 20 minut).
V nedeljo, 6. junija, je na parkirišču pod Velikim vrhom na Jezerskem neznanec vlomil v več avtomobilov, iz katerih je odnesel vso gotovino.
V avtomobilih ne puščajte denarja in ostalih vrednih stvari!

Gorazd Pipenbaher, 8.6.2010 10:54:33


Zemljevid dostopa

Skica stene

Fotografija stene z vrisanimi smermi

Dopolnjena fotka z vrisanimi smermi (in štanti)

Pregled težavnosti

5a ... 5c+ 6a ... 6b+ 6c ... 7a+
3 7 2
III- ... III+ IV- ... IV+ V- ... V+ VI- ... VI+ VII- ... VII+ VIII- ... VIII+
1 7 3 2

Smeri

Komentarji

Na spletni strani zakoncev Relja je rešitev za vsa vprašanja glede njunih smeri in tako tudi za to ˝novo˝ smer.

http://users.volja.net/relja/

miha

miha noč, 31.8.2011 9:15:21


Desno od smeri Kurja juhica je nastala nova smer! Ali kdo ve kako se imenuje in kakšna je ocena? S soplezalcem sva prejšnjo nedeljo po čudežu preživela kamnito kanonado na vstopu v smer! Kamenje katero je padlo s stene je bilo veliko do premera cca. 30cm! Razmere so alpinistične in ne frikovske, čelada obvezna!

BORUT MEKE, 31.8.2011 7:40:49


Smer Pomol je že preplezana v smeri klinov. Ocena, tam nekje 8+ mogoče 9-. Sicer sta pa zakonca Relja super uredila toto stenco.

miha, 9.10.2009 13:22:59


Vse pohvale za "zagnanost" avtorju smeri :!::wink:

David Tončič, 11.7.2009 19:21:14


Na sliki celotne stene je tudi smer, označena s številko 9 in vrisana z oranžno barvo-pomol. V opisih ni zaslediti ocene smeri. Smer je tudi v najtežjem detajlu (zadnji raztežaj) prosto preplezljiva s prečenjem prek plošče v desno in nato po razu navzgor, torej malce desno od klinov. Ne vem, če je avtor smeri to možnost upošteval, saj so klini zavrtani direktno čez precej gladko ploščo. Kakorkoli, po mojem mnenju je ocena mesta vsaj 6b+. lp

tomaž žganjar, 20.8.2007 14:21:08

| | | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.