Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Pag - Stogaj

Literatura Croatia penjački vodič (3. dopunjeno izdanje) (Boris Čujić, Astroida, 2004)

desni del plezališča

planet Pagpozna kdo opis/oceno označenih smeri nasproti stolpa?

Pregled težavnosti

4a ... 4c+ 5a ... 5c+ 6a ... 6b+ 6c ... 7a+
4 9 11 1

Smeri

Komentarji

Samo par komentarjev o tem plezališču, ki sem ga imel med enotedenskim bivanjem/izležavanjem/popivanjem na Pagu čast dvakrat obiskati.
Ambient je fantastičen, stvar je vredna obiska že sam zarad tega. Kot da bi zapustil ta planet, čist lunarna pokrajina, brez rastja, sam kak skalni stolp štrli v nebo, pa kako okostje od ovce lahko najdeš... Dostop kljub temu ni zapleten, še najtežje je najti pravi cestni odcep - na začetku Metajne je potrebno zaviti po ozki cestici v samo središče vasi. Za vasjo nas delno betonirana delno makadamska cestica pripelje do parkinga pri konobi, kjer pustimo avto. Nadaljnji dostop se vije po stezi za konobo v hrib, pot je kar solidno označena z možici, vije se po popolnoma goli pokrajini precej nad morjem (krasen razgled, tudi plaža je spodaj). Do stolpa pridemo po kakih petnajstih minutah.
Smeri? Plezarija je mestoma precej nenavadna, pa vendarle to plezališče ponuja tudi precej plezalskih užitkov. Nekatere smeri potekajo dobesedno po zlepljenih fosilih - kot po nekakšnem starem zidu iz okroglih kamnov. Te smeri imajo noro ostro in hrapavo skalo, tako da nekaj krvavih dlani in blazinic zagotovo ne bo ušlo. Ob tem lahko zlezeš tudi kako simpatično položno plato (sektor C) ali pa kako krajšo in bolj navpično smer (D). Omenit je treba še, da sta tako stolp kot sektor D opremljena z nekaj starejšimi svedrovci, ki so nekoliko bolj narazen, kot bi si nemara želeli, pa vendar se smeri še da normalno plezati. Tako Absolute beginner kot sektor C pa sta na novo in lepo opremljena z lepljenimi svedrovci. Opozorim naj še na dejstvo, da sta smeri v sektorju C (ki v hrvaškem vodničku nima skice) od leve proti desni najprej 5a, nato pa 4a in ne obratno, kot je napisano v vodničku (vsaj meni se je definitivno zdela desna zelo lažja od leve).
Pag vam skratka najbrž ne bo ponudil največ možnih plezalskih užitkov, vsekakor pa je vreden obiska zaradi norega okolja in zelo zanimivega tipa plezarije. Če boste med počitnicami potikali kje v bližini, obisk zelo priporočam.

Jaka Fišer, 15.7.2007 17:15:32

| | | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.