Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Steber Šit

Avtor opisa
Miha Zupan

Težavnost
VIII- (VI,A2)/V-VI
Dolžina smeri (m)
500
Prvi preplezali
Ante Mahkota in Jernej Horvat, 1966
Število kompletov
12
Število klinov
4
Število metuljev (friendov)
4
Povprečni čas (ure)
6
Dolžina vrvi (m)
60
Ostala potrebna oprema
Smer je skoraj v celoti opremljena. Na nekaterih varovališčih, kjer je le en klin lahko uporabite metulje (BD <1). V najtežjem raztežaju (PP VIII-, oziroma A1 - A2) so vsi potrebni klini že zabiti. Nekateri klini so slabi. Dodatno se lahko varujete z metulji (BD 0.4, 0.5, 1). Na vstopu v najtežji raztežaj manjka en, za tehnično plezanje ključen klin, lahko ga nadomestite z metuljem (BD 1).
Opremljenost smeri
Stojišča in vmesno varovanje s klini.
Zabeleženih vzponov
1
Kratek opis
Od vstopa v smer Belač-Zupan nadaljujemo levo po krušljivi gredi, prehode iščemo sproti, srečamo pa se s težavami II-III stopnje. Greda nas preko dveh manjših skokov pripelje do votline, kjer se nahaja prvo sidrišče. Plezati pričnemo v rahlo previsnem levem boku in nadaljujemo v loku proti desni do krušljivega kota na koncu prečke. Od tam nadaljujemo naravnost navzgor (malo klinov, krušljivo) do manjše votline. V votlini se nahaja neudobno sidrišče. Iz votline izplezamo po desni. Višje se na levi strani nahaja sidrišče za spust. Nadaljujemo proti desni v izpran žleb, do sidrišča na desni strani žlebu. S plezanjem nadaljujemo po žlebu, ki se vmes spremeni v zajedo, višje pa v kamin. Nad kaminom sekamo smer Belač-Zupan, usmerimo se proti desni direktno v steber. Plezamo po neizraziti zajedi in čez previs levo od raza stebra, do sidrišča. Smer se nadaljuje ostro proti desni po najizrazitejših razčlembah v sicer zelo ploščatem delu stene. Ko pridemo do sidrišča na majhni polički se na desni pokaže Zajeda Šit. Nadaljujemo naravnost navzgor po plošči v kamin (zajedo). Vmes šeeno sidrišče. Zajedo zapustimo po levi pri skalnem stolpu (klin!) in nadaljujemo po izpostavljeni prečki mimo votline (v votlini se nahaja jezero). Prečka se nadaljuje po izpostaljeni plošči (20m) do gruščnate police na koncu poševne zajede. Iz udobnega sidrišča nadaljujemo po poševni zajedi, ki se višje spremeni v gredo. Vmes šeeno sidrišče. Priplezamo do stika Zajede Šit in Smer Jesihove.
Vstop
Od vstopa v smer Belač-Zupan in Zajeda Šit, po nezgrešljivi gruščnati polici proti levi.
Sestop
Možno je sestopiti po Smeri Jesihove. Če najdete prave prehode ne več kot III. Nižje je urejenih nekaj sidrišč za spust po vrvi.
Smer lahko preplezate do vrha Šit in sestopite po brezpotju (dokaj dobro vidna neoznačena steza) do planinske poti. Označena pot vas pripelje do Jalovške škrbine, po zavarovani poti v Jalovški ozebnik in po poti nazaj v Tamar.

Fotografija stene/smeri

| | Vpiši vzpon | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.