Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Spominska smer Dr. Tomaža Ažmana

Avtor opisa
Miha Zupan

Težavnost
VI+/V-VI
Dolžina smeri (m)
400
Prvi preplezali
Janez Primožič, Filip Bence, 6. 6. 1993
Število kompletov
7
Število klinov
4
Število metuljev (friendov)
5
Povprečni čas (ure)
6
Dolžina vrvi (m)
60
Ostala potrebna oprema
Metulje lahko uporabljate skoraj povsot. V kaminu je varovanje težavno.
Opremljenost smeri
Stojišča in vmesno varovanje s klini.
Zabeleženih vzponov
7 (7 plezalcev)
Več informacij
[ Vodniček Avtor: Miha Zupan ] [ Dostop Avtor: Miha Zupan ] [ Skica Avtor: Miha Zupan ] [ Fotografija Avtor: Miha Zupan ]
Kratek opis
Vstop 20 metrov levo od vstopa v smer DKV, skoraj na koncu gruščnate police. Od tam plezamo poševno čez plošče proti desni. Plošče nekje na sredini preseke greda, ki se vzpenja proti levi. Nad omenjeno gredo priplezamo na gruščnato polico. Proti desni opazimo zajedo po kateri poteka DKV, levo od zajede črne strehe in raz, ki se vleče do vrha stolpa. Plezamo v smeri stolpa čez rahlo krušljiv in razčlenjen teren. Iz raza stolpa vstopimo v navpično zajedo (uporabni manjši metulji BD 0.3 – 0.5), ki nas pripelje na polico. Po zložni polici plezamo proti desni, do manjših stolpičev pod vznožjem večjega stolpa. Nadaljujemo po levem boku stolpa (k), po zajedi do naslednjega stolpiča (k). Iz zajede zavijemo desno v poč (metulj BD 2) in kmalu prestopimo na levo do manjše votline (k). Od tam po razčlenjeni steni do manjše police in na vrh stolpa (kk) na desni. Na levi strani opazimo mokro zajedo, ki jo višje zapira previs. Težaven prestop iz vrha stolpa v zajedo. Nadaljujemo po zajedi (k). Na desni strani v plošči se nahaja klin, naj vas ne zavede. Nadaljujemo po zajedi (5m) in prestopimo na poševno gredo, ki se vzpenja proti desni. Priplezamo do poraščene police (kk), po polici proti desni lahko prestopimo v DKV. Smer se nadaljuje preko stolpiča(k) pod temno streho (k) do ozke police pod gladko ploščo (k). Po polici nadaljujemo do raza in prestopimo v zajedo nad previsom. Pot nam kmalu zapre lopa pod previsom, ki ga obidemo po ploščah na levi (k). Nadaljujemo proti desni do izrazitega kamina. Plezamo po kaminu (malo možnosti za varovanje) dokler se le ta ne položi. Na levi opazimo temno streho, plezamo pod streho po ozki polici proti levi (25m), čez manjšo zajedo do lope (kk). Nad lopo opazimo previse in na desni strani izrazito zajedo. Plezamo do police pod zajedo, preko raza in manjše strehe v sprva neizrazito zajedo na desni (k). Po zajedi (poč, metulj BD 1 in 2) nadaljujemo, dokler jo ne zapre streha. Strehi se ognemo levo in nad previsom prestopimo v drugo zajedo. Na desni, nad streho se nahaja polica (k). Rahlo proti levi se nadaljuje izstopna zajeda, ki nas pripelje na vrh stebra (krušljivo). Na greben Trapeza izstopimo po grapi na levi.
Vstop
Iz parkirišča na koncu makadamske ceste v Krmi nadaljujemo po označeni poti proti Konjskemu prevalu. Pot nas pripelje do prve ravne jase, na levi opazimo Poševno zajedo. Nadaljujemo preko jase po poti do naslednje ravne jase. Od tam se odcepimo levo navzgor po nezaraščenem terenu (plaznica), do melišča. Ujamemo stezo na desni, po poraščenem melišču do vstopa v smer.
Sestop
Ujamemo lepo vidno stezo, ki nas pripelje iz vseh težav in se ogne vsemu ruševju. Steza nas pripelje do planinske poti, ki pelje do Vodnikovega doma. Za kočo gremo desno navzgor, čez Bohinjska vratca in sestopimo nazaj v Krmo.

Skica stene/smeri

Fotografija stene/smeri

Skica stene/smeri

Komentarji

Sem dodal še drugo skico in opis, da ne bo bluzenja v prvih cugih :)

Rok Ružič, 6.7.2015 19:27:24


Res lepa smer.
Lepša od DKV.

Jan Podgornik, 24.6.2010 21:48:08

Objavljeni vzponi

14.7.2020 Rok L. Žumer
29.8.2015 Neda Podergajs
5.7.2015 Luka Pavlovčič
28.8.2011 Tine Ščuka
3.7.2010 Monika Weingerl
13.6.2010 Jan Podgornik

| | Vpiši vzpon | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.