Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Jutri bo bolje

Težavnost
6b
Dolžina smeri (m)
13
Zabeleženih vzponov
42 (36 plezalcev)
Avtor
Betka Galičič (2005)

Ocene

6a+ Iztok Fink 28.1.2008
6a+/b 23.2.2015
6b Bazna ocena
6b Sašo Kočevar 14.4.2006
6b Matic Košir 1.4.2007
6b tadej marolt 11.4.2008
6b Martin Bombač 12.10.2009
6b Tadej Galič 15.2.2010
6b Risto Sovčev 28.2.2010
6b Damjan Gruden 27.2.2010
6b Bor Šumrada 21.9.2010
6b Matjaž Klančar 6.9.2014
6b jernej vidmar 5.4.2015
6b Rajko Zajc 25.10.2015
6b Mojca Zajc 26.10.2015
6b Mr Kangaroo 4.1.2020
6b Matej Prijatelj 4.1.2020
6b Marko Nagode 12.1.2020
6b Tanja Brstilo 20.10.2020
6b Gorazd Berginc 13.3.2022
6b/b+ Alen Majcan 17.3.2012
6b+ Sandi De Simone 21.6.2017

Povprečna ocena smeri je izračunana le iz poudarjenih ocen.

Komentarji

Pa še to! Iz tal se lepo vidi razmik med svedri! Veš točno v kaj se spuščaš!

Matej Prijatelj, 4.1.2020 17:36:18


Ok folk dejte se mal pomirt. Smer je zelo luštna. Mogoce se komu zdi cetrti previsok za vpet ampak treba je pac splezat do salce priblizno na isti visini na levi pa tudi noge na desni so dobre. Ce ga ne mores vpet iz te pozicije pac primi komplet. Nihce ti me bo zameril.

Matej Prijatelj, 4.1.2020 17:33:55


ful lepa smer, uredu opremljena pač vpenjaš kjer se da, če pa vmes splezaš meter al pa meter pa pol 5cja brez da vpenjaš pa tud ni panike se mi zdi n sploh ker padec zdeleč nebi bil tak katastrofalen kot piše bojan :) ni lepo č zarad svoje slabe psihčne in fizične kondicije ne splezaš smeri in so pol krivi zato vsi od plezalk, ptičev, opremljevalcev... smer je tam taka kot je zde pa ali jo lah splezaš al pa ne je pa na vsagmu posamezniku.

Tomaž Peternel, 9.4.2013 13:34:43


Lepa smer. Pa zahvale vsem opremljevalcem, ki nam omogočajo pohajkovanje po tem vertikalnem svetu.

Alen Majcan, 28.10.2010 8:19:08


Tole debato res raje nadaljujte kje drugje, forum PZS bo ravno pravi za ton, ki ste ga ubrali.

Sicer pa - če bi Bojan začel z "a bi lahko prosim v smeri XYZ med N-tim in M-tim svedrovcem dodali še enega", bi bil odziv (in rezultat) verjetno čisto drugačen. Egotripi in agresija pač pogosto doživijo podobno obarvane odgovore.

Ivan Pepelnjak, 10.8.2009 20:36:06


Betka...ma kej si prow mona? :D
Sej si CARICA, vse spoštovanje, samo stvari se lahko povejo na drugačen način, ne pa dobesedno žalit ljudi...In če si ti vrtala Deimosa ti še enkrat povem, da je slabo navrtan. :wink: Pa brez zamer.

Uživaj v plezanju.

Simona Makej, 10.8.2009 19:33:16


Jutri bo bolje :wink:
Ironija...

Rajko Zajc, 10.8.2009 17:21:04


:) Tule res menda ni najbolj primeren prostor za tovrstne debate pa moram vseeno odgovoriti. Plezališča pri nas so relativno dobro opremljena...odvisno od plezališča. Bodimo realni. Niso vsa...se pa predvsem zadnja leta zelo dela na temu.
Celo izobraževanja glede opremljevalcev potekajo (ob tem dvomim, da se dandanes dovoli pa res vsakemu letati z mašino po plezališčih, sploh najbolj znanih). Vsaj upam, da ne. Prav zasmilila si se mi. Če samo pomislim, koliko smeri si opremila povsem na svoje stroške, iz lastnega žepa, a ne? Mater pa smo res prasci, mi ostali takoimenovani "primerki". Torej plezališča preopremljate, urejate nove smeri povsem v lastni režiji. Svaka vam čast. Obstaja kakšna pot, da se vam vsaj malo pomaga? Kam lahko en "primerek" nakaže potrebno vsoto, kolikšna je,...prosim, dajte nam navodila. Ker te namreč sedaj pa povsem razumem, tvoj bes ob vsakem pisanju in kritiki kakšne tvoje smeri. Tudi sam sem se pred leti opogumil, namenil dati svoj prispevek k tem športu in sem navrtal in opremil dve smeri v zelo znanem plezališču. In glej ga zlomka...obe smeri so bile dokaj hitro "očiščene" mojih svedrovcev in še danes tam ni nobene smeri. So pa nedvomno prišli moji svedri prav nekomu, ki je v istem obdobju opremljal v bližnjem sektorju. Res, da sem jst le navaden "primerek", on je pa vsekakor ime na tem področju, pa vseeno. Pa sem si mislil...kaj se sploh siliš poleg, saj so ti na ta način vse povedali. Vem pa, da sem se takrat povsem sam odločil, da bom to naredil...kot si se verjetno tudi ti, a ne? Ali je to morda tvoja služba? Dvomim.
Če bi namreč govorila kot profesionalec, potem ne bi pisala takšnih neumnosti, kot jih. Še jst, ki sem popoln bedak glede tega vseeno vem, da glede opremljanja smeri obstajajo določena pravila. Bi rad videl, kako bi izgledalo po tvoje, ko bi si vsak navrtal kakšen sveder vsepovsod, kjer bi mu to bilo všeč. Ne bom ti razlagal, kako je s tem, ker moraš sama to presneto dobro vedeti. In imaš prav glede udobja...vrtati smeri ni lahko, zahteva res veliko dela, visenja v pasu, čiščenja...da ne naštevam naprej. In glede tega še enkrat ponavljam...to je težaško delo, ki zasluži pohvalo. Ampak...ne daje ti pa imunitete glede kakšne kritike na račun svojega dela. Tako pač je. Še manj pa ti to daje pravico vse, ki niso dorasli tvojim sposobnostim in znanju, označevati kot nekaj drugorazrednega in jim celo oholo svetovati, naj se raje spravijo početi kaj drugega kot plezati. Takšne pripombe sem opazil, da daješ tudi drugim, ne samo meni. Plezanje naj ostane plezanje, namenjeno plezalcem? Lepo te prosim. Včasih sem v Kotečniku srečal kakšnega Kneza, Zupana, Albina, Palirja, pa je že bila gužva. Danes se zgodi, da ob vikendih skoraj nimaš kaj plezat. Je vse nabit polno. Vsakdo bi danes rad vsaj poskusil. Zdaj pa poberi denar za svedrovce, če ga lahko. Obstaja rešitev...plezanje naj postane kot je bil še pred časom golf. Stvar prestiža. Lahko prideš do plezališča le, če si član kluba. Zagraditi, pobirati vstopnine,pa bo. :)
Mimogrede...če se lahko pohvalim...nekaj sem pa prispeval za opremljanje, čeprav misliš, da nisem. Bom na kratko razložil, morda bom kaj spustil (ne zameri). Takole namreč gre: hodim v službo, od svoje plače odvajam davek, ki gre v skupno državno blagajno, najprej si želodce napolnijo na vrhu, drobiž razdelijo na vse mogoče sektorje, med drugim ga nekaj kane tudi na Planinsko zvezo, KŠP, potem se še tam malo porazdeli, kako....o tem ne bom sodil, vsekakor pa ga nekaj kane tudi v nabavo opreme za opremljanje. In če takole bolj optimistično pogledam...od vseh svedrov, ki so bili zavrtani v vseh SLO plezališčih, je morda pa eden MOJ.
Pa še nasvet za konec (glede na to, da jih tudi ti tako rada deliš)...lej, če je pa tako hudo, pa nehaj vrtati. Bo že kdo drug. Če pa ne, pa tudi prav.

Bojan Strauss, 10.8.2009 17:14:09


Glejte, Bojani, Simone in vsi ostali podobni primerki:
Naloga opremljevalca je opremiti smer varno za plezalca, ki je približno dorasel njeni težavnosti in ima ob sebi primerno usposobljenega varovalca. Če je poleg tega tudi idealno opremljena, še toliko bolje. Jaz trdim, da so moje smeri varne, hkrati pa tudi vem, da še zdaleč niso vse dobre, kaj šele idealne. Kot tudi jaz nisem idealna. In sem že v marsikateri smeri, ki jo je opremil nekdo drug, obrnila, ker nisem mogla ali nisem upala naprej. Pa zato nisem preklela pol sveta.
Verjemite, zelo dobro opremljene smeri imamo pri nas. Še predobro, ker je to postalo že preveč samoumevno. Pri tem, da je vsak slovenski plezalec letos za plezališča prispeval že 0,00 evra. In lansko leto tudi, pa predlansko tudi ... halo ... kvečjemu sram bi vas bilo lahko !
Kupite kline in jih zavrtajte, kjer vam manjkajo ! Še nobenega nisem odstranila. In ga tudi ne bom, ampak najbrž sploh ne bo kaj odstranjevati - držati v roki mašino namreč ni čisto isto kot žlico ali računalniško miško.

Betka Galičič, 10.8.2009 0:11:30


Draga Betka.
Se zahvaljujem vendar tako grozno posebne smeri ne potrebujem, hvala. Verjamem, da kritike na svoj račun ni prijetno brati, še posebej, če imaš občutek, da si naredil nekaj pametnega in koristnega s tem, ko opremiš cel kup smeri. Tega ne oporeka nihče. Na žalost pa vedno, ko kaj narediš dobiš pozitivne, pa tudi negativne pripombe. Pri vsakem delu je tako. Zdaj pa...lahko jih sprejmeš ali pa pokroviteljsko "pljuvaš" nazaj. Tvoja izbira in dvomim, da se bo kdo kaj veliko obremenjeval s tem, kaj napišem jst ali ti. Kar nekaj let nazaj se spomnim, da sva s prijateljem plezala v Ameriki (ga verjetno zelo dobro poznaš) in je dobesedno "spizdil" z ene smeri še preden je prišel do prvega svedra, pa čeprav je bila daleč pod njegovimi zmožnostmi. Iz preprostega razloga...prvi sveder je bil 7 m visoko, do tja pa zelo nerodna plezarija, pristaneš pa na skalah, če ti ne rata. Misliš, da bi bilo tudi njemu za predlagati, naj si poišče kak bolj njemu primeren šport, glede na to, da je očitno nima živcev? Verjamem, da si dobra, neustrašna...ne dvomim, da vas je takšnih cel kup. Tolažim pa se s tem, da ima vsak kdaj slab dan, da morda pa le nisem edini, ki ga kdaj "zvije" med kakšno smerjo, ko si zaželiš tisti sveder samo malce nižje. In v tej omenjeni smeri (pa bodi jezna kolikor hočeš) bi bolj smiselno razporejeni svedri pomenili bistveno razliko. S tem ne mislim, da morajo biti 80 cm narazen, tudi meter ni treba. Samo bolj smiselno. Vendar stvari "na štanco" to včasih izgubijo , a ne? Ko jih "naklofaš" že cel kup, pa vsako očistiti, pa stokrat prijeti iste grife, pa nekajkrat splezati da oceniš...potem je pa itak že vse tako logično in jasno, da težko vidiš, še manj pa slišiš kakšno drugo mnenje.
Sicer pa...kdo pa sem jst, da ti bom "sral", a ne? Tebi, k se toliko trudiš in delaš, potem se pa banda nehvaležna še pa usaja nekaj tule in kritizira. A ne?
Kar pa mojo penzijo zadeva...ne skrbi, če sem toliko let zdržal upam, da jih bo pred mano še kar nekaj, pa starček gor ali dol. Pa veš zakaj? Ker to tako rad delam. Kjub občasni "psihi", nelogičnim in nenaravnim smerem (samo, da jih je čim več), kjub slabim dnevom...pač...tako je.
Tako, kot tudi verjetno ti.

Bojan Strauss, 6.8.2009 22:46:49


Dragi Bojan,
ob prvi priliki boš dobil svojo smer, cela Slovenija bo vedela zanjo, saj bo sigurno edina, ki bo navrtana na 80 cm. Upam, da jo boš posajtal, predvsem pa, da boš do takrat preživel v mojih skrajno neprimernih smereh. Glede na to, da imaš najbrž že kar nekaj pokojninske dobe in je velika verjetnost, da ti nesreča v kakšni moji smeri prepreči uživanje zaslužene penzije, bi bilo pa vseeno koristno, da razmisliš tudi o kakšnem nadomestnem, za tvojo glavo in živce bolj primernem športu.

Betka Galičič, 5.8.2009 21:52:25


Jeb.. ga, boš pa kero drugo posajtu, sej se bi verjetno kljub 25 letom plezanja še kje našla kakšna 6b... Ne more bit pač zmer vse idealno. Primi v roko mašino in si navrtaj smer, najbolš da so svedri 1m narazen da ne psihira...

Rajko Zajc, 3.8.2009 9:25:38


Žal še ena tistih smeri, ki po mojem mnenju izgubijo vse dobre lastnosti zaradi nesposobnosti opremljevalca. Za opremljanje smeri žel ni dovolj le volja in oprema, pač pa tudi smisel, kako opremiti smer, da je varna (sposobnost "videti" padec) in pa z potekom svedrov nakazati potek smeri. Vem , da vedno to ni izvedljivo vendar lahko za skalo v Kalu le mestoma rečemo, da je nemogoče pametno izpeljati oboje. Na žalost sem imel smolo pri izboru smeri že kar nekajkrat, ko sem iskal nekaj za "posajtat" na mojem zgornjem robu zmožnosti in ni vrag, da sem zadel že nekaj smeri v Kalu, ki so v rangu tele...torej opremljena "za bruhat", če se mene vpraša, pametno razporejeni svedri (in pa eden dodaten) bi izkušnjo sprmeenili v lep dogodek, tako sem pa najprej trepetal, če si bom razbil noge na polički spodaj predno vpnem sveder, ki je občutno previsoko, ko končno preplazim nerodno razpoko imam naslednji sveder pred nosom (kjer ga sploh ne potrebujem, pač pa kakšen meter višje) in do verige , ki je skrajno desno na vrhu sosednje smeri ni ničesar več. Zadnji sveder kaže nekak navzgor, kjer ni ničesar, prečko v levo ti sicer ni logično delati, te pa zaradi brezizhodnosti vleče tja, slednjič obvisiš na svedru, da si ogledaš, kam sploh moraš...in vidiš, da je run out itak v obeh smereh isti, v obeh smereh sta zadnja svedra na isti višini...brez veze skratka. Pa gre takole en lep sajt k vragu. Pa ne veš točno zakaj. Verjamem, da se bo našek vsaj eden, ki bo kritiziral tole pisanje nazaj...lejte, me ne zanima. Po 25 letnih izkušnjah v plezanju pri nas, v tujini, v plezališčih in tudi v alpah...nisem ravno malinovec. Trenutno pač ne gre več kot do 6c, 7a, sajti so še nižje, to pa ne pomeni, da nimam vsaj malo občutka kar se teh stvari tiče. In opremljevalcu, ki je med drugim opremil tudi tole smer...takrat, med plezanjem sem te stokrat preklel...Smer, ki jo opremiš in zlezeš...to je tvoj izdelek. Naredi ga, da boš nanj ponosen.

Bojan Strauss, 2.8.2009 16:44:34

| | | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.